Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Bojíte se nosit kontaktní čočky? Tipy do začátku.

Bojíte se nosit kontaktní čočky? Tipy do začátku.

TOP-crazy.cz 29. 01. 2023 Blog

Přemýšlíte nad kontaktními čočkami a nevíte, co jejich nošení obnáší? Pak máme pro Vás několik rad a tipů do začátku.

Asi nejdůležitější informací je, že se nemusíte ničeho bát. Nošení čoček je pohodlné, koneckonců, nosí je miliony lidí po celém světě. Kontaktní čočky jsou v různých státech klasifikovány různě, někde se přímo jedná o zdravotnický prostředek, a jako k takovému se vždy váže výroba pod přísným dohledem a kontrolami, čočky musí splňovat spoustu předpisů a certifikací. 

Jak poznat kvalitní čočky? Prvním vodítkem je cena - pokud je něco hodně levné, nemůže to splňovat všechny předpisy a nároky na výrobu. Druhým vodítkem může být země výroby - pokud jsou čočky Made in Korea, Malaysia, EU, USA apod., tak zde máte malé riziko, že narazíte na nekvalitní značku. A třetím vodítkem, možná nejdůležitěším, je  - značka čoček, resp. informace o prodejci - pokud někdo prodává čočky několik let, má kvalitní nezávislé hodnocení, tak je malé riziko, že prodává nekvalitní výrobky.

Ale teď už k tipům do začátku:

  • umyjte si ruce (ne mýdlem, které při kontaktu s očima může dráždit). 
  • při manipulaci s čočkou používejte konečky prstů, nikdy ne nehty (jsou ostré, mohou čočku poškodit)
  • nikdy neoplachujte čočky obyčejnou vodou. Používejte pouze roztok na kontaktní čočky.
  • dejte si čočku na bříško ukazováčku a zkontrolujte, zda není poškozená. Čočka musí mít tvar misky (okraje jsou otočeny nahoru) - pokud se kraje otáčí ven, je nutné čočku otočit. U některých barevných čoček je toto možné zjistit dle barvy čočky.
  • druhou rukou si přidržte spodní a horní víčko a vložte čočku do oka. Čočku nemusíte vložit přímo na střed oka, sama se vycentruje. Pomalu zavřete oko a několikrát pomalu zamrkejte. Toto umožní čočce najít optimální polohu ve vašem oku.
  • pokud je čočka nasazená správně, tak nedochází k žádnému nepříjemnému pocitu nebo omezení vidění
  • při prvním nasazení může dojít k nepříjemným pocitům. V tom případě čočku vyndejte a nechte oko odpočinout. Postupně by mělo dojít z přivyknutí. Nošení nikdy nesmí být bolestivé nebo oku nepříjemné.
  • nelekejte se toho, že Vám ze začátku čočka z oka při prvním mrknutí vypadne, nebo že při nasazení se nepřichytí v oku, ale naopak se Vám protočí a zůstane na prstu. Chce to trošku cviku a zbavit se nervozity. Po pár pokusech si je nasadíte i bez dívání, je to opravdu jednoduché.
  • vyndavání čočky z oka také není žádná věda - buď velmi jemně stiskněte čočku v oku a vyndejte ji, nebo přiložte ukazováček na čočku a posuňte ji na víčko, kde se naroluje - a pak ji vložte do pouzdra s roztokem.
  • čočky vkládejte do roztoku, který bude vždy nový - roztok čočky čistí, dezinfikuje a zvlhčuje. Pouzdro pravidelně měňte - cca 1x za 3 měsíce (nebo pokaždé, když Vám dojde roztok a koupíte si nový - prakticky v každém balení je součástí i pouzdro.
  • pokud čočky delší dobu nenosíte, je nutné roztok, ve kterém jsou skladovány, také měnit - cca 1x týdně
  • snažte se častěji mrkat - tím čočky během nošení zvlhčujete a jsou stále pohodlné
  • pokud se pohybujete v prašném či zakouřeném prostředí, tak zvažte zvlhčující kapky - dodají komfort při nošení. Musí se jednat o zvlhčující kapky na kontaktní čočky.
  • v čočkách nespěte a nenoste je, pokud nemáte oči 100% zdravé

Máte k nošení čoček nějaký dotaz? Kontaktujte nás, rádi Vám poradíme. Čočky prodáváme již od roku 2009 a tak o nich už něco víme.