Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
50 let od vynálezu prvních měkkých kontaktních čoček

50 let od vynálezu prvních měkkých kontaktních čoček

TOP-crazy.cz 24. 08. 2021 Blog

Otto Wichterle. Jméno, které se bezpochyby zapsalo do dějin. Tento pán, významný český chemik a zakladatel Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze, totiž v roce 1957 vynalezl měkké kontaktní čočky. K jejich výrobě použil přístroj, který si sestrojil z dětské stavebnice Merkur a k jeho pohonu použil dynamo z jízdního kola. Díky svému neutuchajícímu nadšení a víře v úspěch vytvořil produkt, který dnes využívají miliony lidí po celém světě.

Moderní doba přináší moderní řešení

Od prvních prototypů čoček se změnil nejen postup jejich výroby a materiál, ale zohledňují se také požadavky moderní doby. Proto se hitem posledních let staly barevné kontaktní čočky. Na trhu jsou nabízeny nedioptrické barevné kontaktní čočky, i ty s dioptriemi. Jejich rozdíl oproti klasickým čirým čočkám je v tom, že obsahují barevnou vrstvu, která při nasazení překryje duhovku a změní tak během pár vteřin barvu vašich očí. Nedioptrické čočky jsou vhodné pro všechny, kteří nemají žádnou oční vadu, kontaktní čočky barevné dioptrické pak ocení ti, kteří běžně nosí brýle či čočky s dioptriemi. Stejně jako u klasických čirých čoček je i v případě barevných čoček potřeba zvolit si potřebný počet dioptrií samostatně pro každé oko.

Bezpečné používání

Kontaktní čočky barevné dioptrické i nedioptrické jsou často diskutovány z hlediska bezpečnosti, kdy jejich odpůrci poukazují na možnost ovlivnění oka použitou barvou. Fakt je však takový, že barva se nachází uvnitř vrstvy, která nepřichází do kontaktu s okem, tudíž ho nemůže nijak poškodit. A stejně tak ani nezpůsobuje jakékoliv alergické reakce.

Stejně jako u čirých čoček je i u barevných kontaktních čoček potřeba dbát při jejich nasazování na hygienu, uchovávat je v roztoku a používat je pouze po dobu doporučenou výrobcem.

Při svém bádání Otto Wichterle určitě ani v nejmenším netušil, jakou revoluci svým vynálezem způsobí. Dioptrické a nedioptrické barevné kontaktní čočky jsou pak jen důkazem toho, že vývoj jde stále vpřed a přináší nové možnosti uzpůsobené požadavkům moderní doby.